Літо – це казкові ранки, спів птахів та смак чорниці.
Літо – це казкові ранки, спів птахів та смак чорниці.
Чорниця є однією з найулюбленіших ягід для багатьох людей.
Чорниця звичайна — чагарничкова рослина з родини брусничних, кущик до 0,5 м висоти з синьочорними їстівними ягодами; росте по лісах, утворюючи живе надґрунтове вкриття. Цвіте у травні — червні. Плід — куляста чорна ягода, достигає у червні — липні.
Коли і головне, кому можна збирати чорницю.
Всі ми любимо, щоб ягідка була красивою, стиглої і запашної. Але для збереження високої якості і корисних властивостей ягід, потрібно знати як їх правильно збирати.
* При зборі ягоди не використовуйте совки, гребінки та інші механічні пристосування. Вони пошкоджують плодоносні ягідники, шкодять майбутньому врожаю і нерідко псують самі ягоди.
Намагайтеся збирати максимально зрілі ягоди - так як після збору повноцінно вони не дозрівають.
* Цікавий і корисний факт: на варення і консервацію ягоди збирають на убуваючу місяць (довше зберігаються). А для того, щоб відразу з'їсти - можна збирати ягоди на Зростаючу Місяць (мають більш високі смакові і ароматичні якості).
* Найкраще збирати ягоду в прохолодні години (вранці і ввечері).
* Зібрану ягоду при перенесенні захищайте від прямих сонячних променів.
Чорниця вже починає встигати і треба б сходити в свій ліс, щоб повною мірою насолодитися лісовою ягодою.